27 jan 2020. De vastgoedprijzen in Frankrijk zijn in 2018 met 3% gegroeid, het eerste kwartaal 2019 met maar liefst 2,9%. De toekomst ziet er solide uit voor gebieden buiten Parijs, met huizenprijzen die in de afgelopen twee jaar steeds zijn gestegen met 2,5%. In Parijs zelf nam de groei af van 4,7% tot 3,9% jaar op jaar. De lage rentetarieven ondersteunen de prijzen, gemiddeld 17,8% hoger dan 10 jaar geleden, wat een bescheiden inhaalslag voor de grootste stedelijke gebieden van het land laat zien. Hoewel er een uitdaging is geweest voor de nieuwbouwmarkt, waar investeringen van huishoudens 10% lager zijn dan hun niveau van 2008, zijn de bestaande huizenbehoeften in heel Frankrijk gedreven. Vanwege de stijging van naar schatting 3% in 2019, voorspelt ING dat de prijsgroei in 2020 en 2021 zou kunnen vertragen, samen met de economische neergang, terwijl het ruim boven de inflatie blijft.
Eurozone
Hoewel de tijden een uitdaging vormen in de eurozone, is er nog steeds een groeiprogressie voor de onroerendgoedmarkt. De groei van de huizenprijzen was sterk in veel landen van de eurozone in 2018, maar ING voorspelt dat de groeicijfers dit jaar en in 2020 in de meeste landen zullen afnemen.
Ondanks de tragere economische groei werd de huizenprijsgroei in Spanje dit jaar niet beïnvloed. Er is een toename van nieuwe hypotheken met een gewogen gemiddelde hypotheekrente van 2,6%. Dit creëerde een ondersteuning van de koopkracht van consumenten. ING denkt dat de groei van de huizenprijzen zal verlichten en naar verwachting 2019 zal eindigen met 5% groei en 4% in 2020.
Het onroerend goed van het buurland Portugal groeide echter met 10,3% in 2018 vanwege de sterke macro-economische omstandigheden in combinatie met de buitenlandse vraag. Verwacht wordt dat de sterke prijsgroei in 2019 iets lager zal blijven, met 8% en in 2020 met 6%. Andere buurlanden zoals Italië laten gunstige marktomstandigheden zien vanwege de lage huurprijs en de inkomstenprijs. ratio’s die de aankoopopties aantrekkelijk blijven maken.
In Duitsland stijgen de vastgoedprijzen en huurprijzen al enkele jaren, maar de uitdaging is de recente plafonds voor huur en nieuwbouw van sociale woningen door de overheid. Door hun onroerendgoedmarkt konden sommige delen van de bevolking de prijsstijging van de huurprijzen niet betalen.
Voor andere landen van de eurozone, zoals Nederland, wordt verwacht dat de verkoop van huizen zal blijven dalen vanwege de huidige prijsstijgingen als gevolg van de krapte op de huizenmarkt. ING verwacht een gemiddelde prijsstijging van 6,5% in 2019 en 3,0% voor 2020. Net als België wordt voorspeld dat het land een groei van 3,5% zal hebben in 2019 en 3,0% in 2020, aangezien er een goede activiteit en lage rentetarieven zijn geweest ter ondersteuning van de onroerendgoedmarkt.
Over het algemeen zijn de vooruitzichten voor de onroerendgoedmarkt in de eurozone nog steeds hoog, maar ondanks de hindernissen als gevolg van politieke ontwikkelingen en marketingomstandigheden is groei voorspeld, waardoor het aantrekkelijker is voor buitenlandse en lokale kopers.