Een eigen huis in Xàbia: Genieten van Luxe, Natuur en Rust

Xàbia. In het Spaans ook wel bekend als Jávea. Je vindt het aan de zonovergoten Costa Blanca, in de provincie Alicante. Deze charmante kustplaats bevindt zich precies tussen de grotere steden Valencia en Alicante, gemakkelijk bereikbaar, zowel met de auto als het openbaar vervoer. Met meer dan 300 zonnige dagen per jaar is Xàbia een ideale plek voor liefhebbers van zowel zon als zee. Omgeven door indrukwekkende bergen en grenzend aan de helderblauwe Middellandse Zee, biedt Xàbia een perfecte mix van ongerepte natuur, rijke cultuur en verfijnde luxe. 

Combi van luxe en ontspanning

Xàbia belichaamt de essentie van de Mediterrane levensstijl. Dit charmante kustplaatsje biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen, verfijnde vakantie. Het ritme van het leven vertraagt hier, met lange, zonnige dagen die uitnodigen om te genieten van het prachtige landschap en de rustige sfeer. Of je nu wandelt langs de kustlijn of ontspant op een terras, Xàbia voelt als een oase van rust.

Naast de natuurlijke schoonheid is er een breed scala aan luxe restaurants, boetieks en accommodaties die zorgen voor een verfijnde ervaring. Van stijlvolle strandclubs tot exclusieve eetgelegenheden, Xàbia biedt voor elk wat wils. Hier kun je ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en jezelf onderdompelen in een wereld van comfort, waar elke dag draait om genieten en ontdekken.

Zon en Zee

Xàbia biedt een overvloed aan activiteiten voor bezoekers met uiteenlopende interesses, en de prachtige stranden staan hoog op de lijst van bezienswaardigheden. Playa del Arenal is zonder twijfel het populairste strand van de stad. Het gouden zand en de rustige zee maken het perfect voor gezinnen en strandliefhebbers. Langs de levendige boulevard van Arenal vind je tal van restaurants, bars en boetieks, waardoor het de ideale plek is om te genieten van een ontspannen lunch of een verfrissend drankje met uitzicht op de Middellandse Zee.

Voor wie op zoek is naar iets meer afgelegen, biedt Cala Granadella een adembenemend alternatief. Deze kleine, intieme baai met haar kristalheldere water, is geliefd bij snorkelaars en duikers, dankzij de indrukwekkende onderwaterwereld. Cala Granadella is omgeven door ruige kliffen en pijnbomen, wat bijdraagt aan de idyllische sfeer.

Een ander verborgen juweel is Cala Blanca. Het dank zijn naam aan de witte rotswanden die het strand omringen. Geniet van een heerlijk dagje zonnen of een rustige wandeling langs het kristalheldere water.

Voor liefhebbers van maritieme sfeer is een bezoek aan de haven van Xàbia een aanrader. Hier kun je de lokale vissers aan het werk zien terwijl zij hun vangst van de dag binnenhalen, en genieten van een wandeling langs de schilderachtige jachthaven met uitzicht op de glinsterende boten die zachtjes in de baai dobberen.

Voor wie van wandelen houdt, biedt de Montgó-berg uitdagende wandelroutes met panoramische uitzichten op zowel de kust als het binnenland. De toppen van de berg onthullen de ware pracht van het landschap, met uitzicht op de azuurblauwe zee en het groene achterland. Verder naar de kustlijn vind je de uitkijkpunten bij Cabo de la Nao en Cap de Sant Antoni, met spectaculaire uitzichten over de Middellandse Zee. 

Lifestyle Restaurants

Voor wie een verfijnde eetervaring zoekt in Xàbia, zijn er enkele restaurants die met recht de top van de lokale gastronomie vertegenwoordigen. 

Bon Amb is zonder twijfel het kroonjuweel van Xàbia’s culinaire wereld. Dit met twee Michelin-sterren bekroonde restaurant, gelegen in de rustige omgeving van het Montgó natuurpark, biedt een weelderige oase waar gastronomie en natuur samenkomen. Chef-kok Alberto Ferruz heeft een menu ontwikkeld dat de seizoensgebonden ingrediënten van de regio eert, met een focus op lokale producten en innovatieve technieken. Het degustatiemenu neemt je mee op een culinaire reis door de Mediterrane smaken, met subtiele invloeden van de zee en het land. Het serene decor en de onberispelijke service maken Bon Amb tot de perfecte plek voor een onvergetelijke, verfijnde avond uit.

Op slechts een steenworp afstand van de haven vind je Tosca, een elegant restaurant dat een harmonieuze mix biedt van Mediterrane en Franse invloeden. De locatie aan de jachthaven biedt niet alleen een prachtig uitzicht over de glinsterende boten, maar ook een chique en moderne sfeer. Het menu bij Tosca weerspiegelt de finesse van de Franse keuken, gecombineerd met de eenvoud van de Mediterrane smaken. Hier geniet je van met zorg gepresenteerde gerechten, waarbij de nadruk ligt op verse vis, schaal- en schelpdieren, en seizoensgebonden groenten. Tosca is bij uitstek geschikt voor een romantisch diner of een stijlvolle avond uit.

Tosca

Voor een intieme eetervaring is Tula een absolute aanrader. Dit kleine, Michelin-gelauwerde restaurant aan Playa del Arenal is bekend om zijn eigentijdse interpretatie van de Mediterrane keuken. Ondanks de informele, ontspannen sfeer, is de kwaliteit van het eten uitzonderlijk. Chef-kok Borja Susilla werkt met dagverse, lokale ingrediënten, vooral verse vis en zeevruchten. De gerechten zijn verfijnd en minimalistisch, wat de natuurlijke smaken volledig tot hun recht laat komen. Tula is een perfecte plek voor wie op zoek is naar een ontspannen maar toch chique eetervaring, met de zee op de achtergrond.

Tula

Voor een unieke culinaire ervaring buiten de gebaande paden, is Vall de Cavall de ideale keuze. Dit verborgen pareltje, genesteld in de heuvels nabij Gata de Gorgos, biedt niet alleen hoogwaardige Mediterrane gerechten, maar ook een prachtige, landelijke setting. Omringd door weelderige natuur en paardenstallen, kun je hier genieten van een serene en verfijnde eetervaring weg van de drukte van de kust. Vall de Cavall is de perfecte plek voor een rustige middag of avond vol culinaire verrassingen, met een spectaculair uitzicht op de bergen en de omliggende natuur.

Vall de Cavall

Of je nu kiest voor een exclusief diner bij Bon Amb, een romantisch etentje bij Tosca of een intieme avond aan het strand bij Tula, Xàbia biedt een culinaire ervaring die de zintuigen prikkelt. Voor wie graag iets unieks wil ervaren, is Vall de Cavall, verscholen in de serene bergen, een perfecte ontsnapping. Deze restaurants bieden niet alleen voortreffelijke gerechten, maar ook een stukje van de bijzondere levensstijl die Xàbia zo aantrekkelijk maakt. Waar je ook besluit te dineren, één ding is zeker: in Xàbia is eten niet zomaar een maaltijd, maar een belevenis die je onderdompelt in de smaak en sfeer van het Mediterrane leven.

Adembenemende vergezichten

Voor liefhebbers van adembenemende landschappen is Xàbia een ware schatkamer. De kustlijn van deze charmante stad biedt een aantal spectaculaire uitzichtpunten die je absoluut niet mag missen. Een van de meest iconische plekken is Cabo de la Nao, het zuidelijkste punt van Xàbia, waar de indrukwekkende kliffen en het diepblauwe water samenkomen in een panorama dat je de adem beneemt. Vanaf hier kun je op heldere dagen zelfs het silhouet van het eiland Ibiza aan de horizon zien. Dit punt is populair bij zowel toeristen als locals, vooral bij zonsondergang, wanneer de lucht in warme tinten kleurt en de zee in goud verandert.

Voor wie liever een rustigere en meer verborgen plek opzoekt, is de Mirador de la Cruz del Portixol een uitstekende keuze. Dit uitkijkpunt biedt een prachtig uitzicht over de ruige kustlijn en de iconische Isla del Portixol, een klein, onbewoond eilandje dat bekendstaat om zijn unieke flora en fauna. De weg ernaartoe voert je langs pijnbomen en mediterrane begroeiing, waardoor de ervaring nog magischer wordt.

Cap de Sant Antoni is een ander indrukwekkend uitkijkpunt en biedt een prachtig uitzicht over zowel de Middellandse Zee als het binnenland. Vanaf de kliffen kijk je uit over de hele baai van Xàbia en verder richting de bergen. Bij helder weer reikt het uitzicht helemaal tot aan Dénia. Wat dit punt extra bijzonder maakt, is het zicht op de imposante Montgó-berg, die majestueus oprijst in het achterland en een krachtige aanwezigheid vormt in het landschap.

Het hart van Xàbia: levendige pleinen en lokale sfeer

Het historische centrum van Xàbia is een verborgen parel die de charme en authenticiteit van een traditionele Spaanse kustplaats uitstraalt. Terwijl je door de smalle, geplaveide straten wandelt, word je begroet door de iconische witgekalkte huizen, vaak versierd met kleurrijke bloemen en smeedijzeren balkons. De nauwe steegjes leiden je naar gezellige pleinen, zoals het levendige Plaça de Baix, waar je even kunt pauzeren om te genieten van een drankje op een zonnig terras, terwijl het dagelijks leven rustig aan je voorbijtrekt. Hier komt de lokale gemeenschap samen, en de sfeer is ontspannen en gemoedelijk.

De pleinen van Xàbia spelen een centrale rol in het dagelijkse leven van de stad. In de vroege ochtend kun je op het Plaça del Mercat de drukte van de lokale markt ervaren. Deze overdekte markt, de Mercat Municipal, is een van de meest levendige plekken van de stad, waar boeren en ambachtslieden hun verse producten en regionale specialiteiten aanbieden. Van lokaal gevangen vis tot sappig seizoensfruit, de markt is de perfecte plek om een glimp op te vangen van het authentieke Spaanse leven en om de smaken van de regio te proeven. De geur van vers brood, rijpe tomaten en olijfolie hangt in de lucht, en je kunt er makkelijk een ochtend doorbrengen met het verkennen van alles wat de markt te bieden heeft.

Niet ver van de markt vind je het schilderachtige gebied Duanes de la Mar, waar de oude vissershuizen een herinnering zijn aan de maritieme geschiedenis van Xàbia. Deze wijk, gelegen in de buurt van de haven, is een charmante plek waar de maritieme tradities van de stad nog steeds voortleven. Hier zie je vissers terugkeren met hun vangst van de dag, terwijl locals hun netten repareren en zich klaarmaken voor een nieuwe dag op zee.

Xàbia’s oude centrum en markten bieden een kijkje in het lokale leven, met een unieke mix van geschiedenis, cultuur en de alledaagse charme van een mediterrane kustplaats.

De huizenmarkt in Xàbia

De huizenmarkt in Xàbia is bijzonder aantrekkelijk voor kopers van vakantiehuizen, dankzij de schitterende ligging aan de Costa Blanca en de perfecte combinatie van luxe, natuur en rust. Vooral buitenlandse kopers, afkomstig uit landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavië, worden aangetrokken door het milde klimaat en de goede verbindingen met Europese steden. De vraag naar luxe villa’s met zeezicht, appartementen nabij de stranden en traditionele finca’s in de heuvels rondom Xàbia is groot.

Woongebieden en Prijzen

Xàbia heeft verschillende aantrekkelijke woongebieden, elk met hun eigen unieke kenmerken. Arenal Beach is een van de meest gewilde locaties, populair vanwege de nabijheid van het strand en het brede aanbod aan restaurants en winkels. Hier vind je vooral moderne appartementen en vakantiewoningen, ideaal voor wie het strandleven wil omarmen. Voor exclusievere opties bieden Portixol en Cabo de la Nao prachtige villa’s met panoramisch uitzicht op zee en de kliffen. Deze gebieden zijn bijzonder in trek bij kopers die privacy en luxe voorzieningen zoeken. Daarnaast is het gebied rond de Montgó-berg populair vanwege de ruime, traditionele huizen die omringd zijn door natuur en toch dicht bij de stad liggen.

Wat betreft prijzen, liggen de vastgoedkosten in Xàbia over het algemeen hoger dan in omliggende dorpen, vooral door de populariteit en het luxe imago van de stad. Villa’s met zeezicht variëren van €700.000 tot ver boven de €2 miljoen, afhankelijk van locatie en afwerking. Appartementen nabij Playa del Arenal zijn iets betaalbaarder, met prijzen tussen de €200.000 en €500.000.

Marktontwikkeling en Investering

De huizenmarkt in Xàbia is de afgelopen jaren stabiel gebleven, met een lichte stijging in de prijzen. Vooral luxe woningen blijven gewild, en de vraag naar tweede huizen is hoog gebleven ondanks wereldwijde economische onzekerheden. Kopers zoeken vaak woningen met ruime buitenruimtes en zwembaden, wat Xàbia in overvloed biedt.

Een vakantiehuis in Xàbia is niet alleen een uitstekende investering voor eigen gebruik, maar biedt ook een aantrekkelijk verhuurpotentieel. Vooral in de zomermaanden is vakantieverhuur zeer lucratief, met sterke opbrengsten zowel op korte als lange termijn.

Xàbia: Genieten van Luxe, Natuur en Rust

Xàbia is niet alleen een prachtige plek om te bezoeken, het is vooral een plek om te wonen en van te genieten, dag in dag uit. Het rustige tempo van het leven, de nabijheid van de natuur en de verfijnde Mediterrane levensstijl maken het een ideale plek voor wie op zoek is naar een tweede huis of een permanente woonplek. Met zijn uitgestrekte stranden, adembenemende uitzichten en een aanbod van hoogwaardige restaurants en boetieks, is het dagelijks leven hier gevuld met de eenvoudige, maar luxueuze geneugten die het leven aan de Costa Blanca te bieden heeft.

Naast de ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid, biedt de lokale huizenmarkt tal van mogelijkheden voor wie wil investeren in een vakantiehuis of permanente woning. Of je nu kiest voor een moderne villa met uitzicht op de zee in Portixol of een traditionele finca aan de voet van de Montgó, Xàbia biedt een diverse mix van eigendommen die perfect passen bij verschillende leefstijlen. De luxe en rust van de regio maken het een ideale plek om je terug te trekken en te genieten van een ontspannen, verfijnd leven.

Xàbia is een plek die je niet alleen bezoekt, maar waar je naartoe trekt om te blijven. De combinatie van een rijke cultuur, natuurlijke schoonheid en moderne voorzieningen maakt het een plaats waar het Mediterrane leven tot in de perfectie wordt beleefd. Hier kun je jezelf onderdompelen in de rust en luxe van het dagelijks leven, terwijl je geniet van alles wat dit betoverende stadje te bieden heeft.

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Spanje.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Spanje.

Gemiddelde koopprijs tweede woning in Spanje 2e kwartaal 2023

14 sept 2023. Het vooraanstaand Spaans vastgoed-platform Idealista heeft recentelijk een lijst gepubliceerd van gemeenten met de hoogste vraag naar woningen in het tweede...